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RE: Indexed Letter Opinion No. 09-0504 

Dear Assemblymember Portantino: 

You have asked the Attorney General to provide you with a legal opinion on the 
following questions: 

1. Does Business and Professions Code section 24 72 grant podiatrists the right to 
perform an admitting history and physical in an acute care hospit~? 

2. If so, is the history and physical limited solely to their defined scope of practice? 

Because your questions address an issue that we believe is unlikely to have broad 
application, our office has determined that this letter opinion, rather than a formal published 
opinion, would provide the best vehicle for response. This opinion will not be disseminated in 
the same manner as our published opinions, and is not citable in the same manner as our 
published opinions. It is provided to you in consideration of our duties and authority under 
Government Code section 12519. It is not provided in the context of a confidential attorney­
client relationship and does not constitute confidential legal advice. 

The scope of practice of podiatric medicine is prescribed in Business and Professions 
Code section 24 72: 

(a) The certificate to practice podiatric medicine authorizes 
the holder to practice podiatric medicine. 

(b) As used in this chapter, "podiatric medicine" means the 
diagnosis, medical, surgical, mechanical, manipulative, and 
electrical treatment of the human foot, including the ankle and 
tendons that insert into the foot and the nonsurgical treatment of 
the muscles and tendons of the leg governing the functions of the 
foot. 
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(c) A doctor of podiatric medicine may not administer an 
anesthetic other than local. If an anesthetic other than local is 
required for any procedure, the anesthetic shall be administered by 
another licensed health care practitioner who is authorized to 
administer the required anesthetic within the scope of his or her 
practice. 

(d) (1) A doctor of podiatric medicine who is ankle 
certified by the board on and after January 1, 1984, may do the 
following: 

(A) Perform surgical treatment of the ankle and tendons at 
the level of the ankle pursuant to subdivision (e). 

(B) Perform services under the direct supervision of a 
physician and surgeon, as an assistant at surgery, in surgical 
procedures that are otherwise beyond the scope of practice of a 
doctor of podiatric medicine. 

(C) Perform a partial amputation of the foot no further 
proximal than the Chopart's joint. 

. (2) Nothing in this subdivision shall be construed to permit 
a doctor of podiatric medicine to function as a primary surgeon for 
any procedure beyond his or her scope of practice. 

(e) A doctor of podiatric medicine may perform surgical 
treatment of the ankle and tendons at the level of the ankle only in 
the following locations: 

· (1) A licensed general acute care hospital, as defined in 
Section 1250 of the Health and Safety Code. 

(2) A licensed surgical clinic, as defined in Section 1204 of 
the Health and Safety Code, if the doctor of podiatric medicine has 
surgical privileges, including the privilege to perform surgery on 
the ankle, in a general acute care hospital described in paragraph 
(1) and meets all the protocols of the surgical clinic. 

(3) An ambulatory surgical center that is certified to 
participate in the Medicare Program under Title XVIII (42 U.S.C. 
Sec. 1395 et seq.) of the federal Social Security Act, if the doctor 
of podiatric medicine has surgical privileges, including the 
privilege to perform surgery on the ankle, in a general acute care 
hospital described in paragraph (1) and meets all the protocols of 
the surgical center. 
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( 4) A freestanding physical plant housing outpatient 
services of a licensed general acute care hospital, as defined in 
Section 1250 of the Health and Safety Code, if the doctor of 
pediatric medicine has surgical privileges, including the privilege 
to perform surgery on the ankle, in a general acute care hospital 
described in paragraph (1). For purposes of this section, a 
"freestanding physical plant" means any building that is not 
physically attached to a building where inpatient services are 
provided. 

(5) An outpatient setting accredited pursuant to subdivision 
(g) of Section 1248.1 of the Health and Safety Code. 

(I) A doctor of podiatric medicine shall not perform an 
admitting history and physical examination of a patient in an acute 
care hospital where doing so would violate the regulations 
governing the Medicare program. 

(g) A doctor of podiatric medicine licensed under this 
chapter is a licentiate for purposes of paragraph (2) of subdivision 
(a) of Section 805, and thus is a health care practitioner subject to 
the provisions of Section 2290.5 pursuant to subdivision (b) of that 
section.1 

Although subdivision (f) prohibits a podiatrist from performing an admitting history and 
physical ("H&P") "where doing so would violate the regulations governing the Medicare 
program," the provision is not actually a substantive restriction of a podiatrist's scope of practice. 
The language of this subdivision was placed in the statute in response to a former federal rule, 
which 'imposed restrictions upon federal reimbursement for podiatric services performed 
pursuant to the Medicare program. That rule has since been superseded. Current federal 
regulations at 42 C.F.R. § 410.25 provide: "Medicare Part B pays for the services of a doctor of 
podiatric medicine, acting within the scope of his or her license, if the services would be covered 
as physicians' services when performed by a doctor of medicine or osteopathy." 

2 

We believe that a licensed podiatrist may perform an admitting H&P in an acute care 
hospital. This is so because, unlike a medical professional's legally authorized scope of practice, 
which is prescribed by statute, an H&P is not a statutorily regulated matter. It is, instead, a 
matter within a practitioner's standard of care, which can be broadly defined as "that degree of 

1 Emphasis added. 
2 We are not aware of any federal statute or regulation that prohibits a podiatrist from 

performing an H&P. Even if federal law continued to refuse reimbusement for the services 
provided by a podiatrist when taking an H&P, we doubt that providing such services in the 
absence of reimbursement would "violate the regulations governing the Medicare program" 
within the meaning of section 24 72. 
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learning and skill ordinarily possessed by [practictioners] of good standing, practicing in the 
same or a similar locality and under similar circumstances." 3 Whether a provider has met the 
applicable standard on a given occasion depends upon the nature of the discipline involved and 
the circumstances unique to that occasion. In a medical malpractice action, for example, "The 
standard of care against which the acts of a medical practitioner are to be measured is a matter 
peculiarly within the knowledge of experts."4 Failure to meet the standard by one who owes a 
duty of care exposes the actor to liability for negligence. 

Section 2472 introduces an element of confusion by imposing an anomalous contingent 
restriction on an aspect of a podiatrist's professional standard of care in a statute that in all other 
respects confines itself to the scope of a podiatrist's practice. Confusing matters further, the 
restriction does not address itself to the propriety of a particular medical procedure, or to a 
podiatrist's competence to perform it, but concerns itself solely with the presence or absence of 
limiting language in federal Medicare reimbursement regulations. 

Notwithstanding the confusing language of section 24 72(f), however, the legal issue 
presented by your question is a straightforward one: that is, whether a podiatrist may legally 
perform an admitting H&P in an acute care hospital. 5 The answer is that California law does not 
restrict a podiatrist from performing an admitting H&P, except where that procedure is 
prohibited under federal law-which, as we have noted, is not the case. This answer, however, 
appears to beg a second question, that is, whether an admitting H&P is within the standard of 
care of podiatry. 

Although issues regarding the applicab le standard of care are ultimnately questions of 
fact requiring expert testimony, we are informed that taking an H&P is unquestionably within 
that standard for podiatrists. "A complete history and physical exam is the cornerstone of good 
patient care."6 Further, "[m]any of the problems encountered by podiatrists could be avoided by 
an adequate examination.''7 Obtaining a patient's medical history and conducting a physical 
examination is essential to meeting the applicable standard of professional care. In the normal 
course of practice a podiatrist should obtain a detailed medical history, which should include any 
systemic diseases, such as heart, kidney, high blood pressure, broken bones, numbness, cramps, 
anemia, varicose veins, cancer, epilepsy, liver, and vascular problems. It should also include any 
medications the patient is on or has been on, as well as those medications to which the patient is 
allergic or sensitive. The history should, among other things, address the duration and onset of 
the current symptomatology, the patient's family history and any physicians the patient is 

3 Pedesky v. Bleiberg, 251 Cal. App. 2d 119, 122 (1967). 
4 Alefv. Alta Bates Hosp., 5 Cal. App. 4th 208,215 (1992). 
5 Health & Safety Code section 1316 prohibits health facilities from discriminating 

against or denying staff privileges to podiatrists acting within the scope of their licensure. 
6 Medical Malpractice: Guide to Medical Issues § 40. l 00 (Matthew Bender & Co., Inc., 

2010). 
7 Louisell & Williams, Medical Malpractice§ l 7C.12 (Matthew Bender & Co., Inc., 

2010). 
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currently seeing. Depending upon what is revealed by the patient's history, the podiatrist may 
also need to contact other medical professionals who have provided treatrpent. The physical 
examination should include laboratory values, among other factors, that bear on the patient's 
condition as suggested by the history. 8 

In performing an H&P, podiatrists are guided both by their statutory scope of practice 
and the standards of professionalism to which they are required to adhere. We conclude that, not 
only is a podiatrist not precluded from performing an admitting H&P by Business and 
Professions Code section 2472, but failing to do so may fall below the standard of care expected 
of podiatrists generally. 

Sincerely, 

SUSAN DUNCAN LEE 
Supervising Deputy Attorney General 
TAYLORS. CAREY 
Deputy Attorney General 
Opinions Unit 

TC:sg 

10580858.docx 

8 Id. at§ l 7C. l 7. 
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