
 

STATE OF CALIFORNIA 

Memorandum 

To:  JAMES RATHLESBERGER, Executive Officer 
Board of Podiatric Medicine 

Date: February 7, 1992 

Medical Board of California Telephone: 
ATSS: 

(916) 445-4216 
8-485-4216 

FAX: (916) 323-0971 

From: Department of Consumer Affairs 
Legal Office 

Subject: Histories and Physical Examinations 

This is in response to your request that I prepare an updated 
legal opinion regarding the authority of a podiatrist to perform 
a history and physical examination on his or her patients. Your 
request was prompted by a policy statement distributed by the 
California Medical Association that provides where a podiatrist 
(or dentist or clinical psychologist) admits a patient to a 
hospital that a physician member of the staff must conduct or 
"directly supervise" the admitting history and physical 
examination performed on the patient, except for that portion of 
the examination related to the licensee's scope of practice, 
i.e., foot, oral cavity, or mental condition. 

In Legal Opinion 82-31 we concluded: 

While a podiatrist may not treat ailments and physical 
conditions beyond his or her legally authorized scope 
of practice, a podiatrist may perform a complete 
history and physical examination as an adjunct to 
podiatric medical care and may report any symptoms and 
abnormalities observed. Such histories and physical 
examinations performed in a general acute care hospital 
are subject to regulations, if any, promulgated by the 
Department of Health Services pertaining to such 
facilities. 

The laws upon which this conclusion was based have not been 
amended or modified in any way that would lead us to alter our 
conclusion. Therefore, there is no need to update or otherwise 
modify the conclusion stated above in response to this issue. 

It appears from reading CMA's policy statement that they have 
confused the making of an assessment with the making of a 
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diagnosis. I do not agree that the limit to which a podiatrist 
may take a patient history and perform a physical examination is 
limited to the anatomical area of the foot or the condition of 
the patient's foot and lower leg. For the podiatrist to do so 
may constitute malpractice, as many foot conditions are 
predicated upon a general medical condition such as diabetes 
mellitus or a generalized condition such as rheumatoid joint 
disease. 

While Title 22 Cal. CodeReg. §70717(c)(1) does not specifically 
require that an admitting medical appraisal of a patient, 
including a history and physical examination be performed by a 
physician, 1federal Medicare regulations do require in 42 CFR 
§482.22 that a physician perform a physical examination and 
medical history on all patients. 

This requirement for reimbursement under the Medicare program 
does not alter a podiatrist's scope of practice under California 
law; it only impacts the reimbursement for hospitalization of 
patients under that program. It cannot be used for support of 
the argument that only physicians have the authority to perform a 
history and general physician examination of a patient. 

I hope this clarifies these issues for you. 

DERRY L. KNIGHT 
Deputy Director 
Legal Affairs 

By GREGORY GORGES 
Senior Staff Counsel 

1At the time the Department of Health Services adopted 
section 70717(c)(1) it was cognizant of the controversy 
surrounding the performance of admitting histories and physicals 
by podiatrists and deliberately worded the regulation at the 
instance of the podiatric medical community so as not to preclude 
a podiatrist's performing the necessary history and physical 
examination. 
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